MM015e Adatkezelési hozzájáruló nyilatkozat kiküldése

Ezt a segédanyagot azért készítettük, hogy egyszerűen meg tudd tanulni az MM015e Adatkezelési hozzájáruló nyilatkozat kiküldésének lépéseit.

A nyilatkozat célja, hogy biztosítási, banki, tőkepiaci és pénztári szerződéseket kötő ügyfelek adatait rögzíteni tudjuk a Money & More rendszerében. A hatályos adatvédelmi törvények szerint ahhoz, hogy egy ügyfélnek bármilyen adatát, igényfelmérését rögzítsd, vagy ajánlatot, dokumentumot, számítást küldjél neki, már a rögzítés előtt rendelkezni kell az ügyéltől vagy ügyfél-jelölttől adatkezelésre szóló hozzájárulással.

Kattints a lenti belső linkekre, és az oldal a kért információhoz ugrik.

Új Ügyfél rögzítése / meglévő Ügyfél kiválasztása

Teszt ügyfél rögzítés

Ezzel a funkcióval az adott termékre vonatkozó értékesítési jogosultságtól függetlenül bármilyen terméket tudsz rögzíteni. Csak gyakorlásra használd, és teszt ügyfeleknél ne adj meg valós ügyfél adatokat. Az így felvitt ügyfelek neve elé a rendszer automatikusan egy piros TESZT feliratot tesz. A figyelmeztető felirat az ügyfélpont listáiban és az ügyfél adatlapon, valamint az állománylistában és a szerződés adatlapon is megjelenik.A teszt ügyfélre rögzített szerződések nem kerülnek be a teljesítmény riportokba, így semmilyen verseny, vagy egyéb mérésbe sem.

Ügyfélpont / Új ügyfél menü
Valódi ügyfél / Teszt ügyfél
Teszt ügyfél figyelmeztetés
Teszt ügyfél adatai és Mentés

Valódi ügyfél rögzítés

Valós ügyfelekhez csak azokat a termékeket tudod rögzíteni, melyekre érvényes értékesítési jogosultsággal rendelkezel.

A rögzítési folyamat megegyezik a teszt ügyfélnél bemutatott lépésekkel, de az ügyfél típusánál nyilván a „Valós ügyfél” lehetőséget kell választani a legördülő menüből. A valódi ügyfelekre rögzített szerződések bekerülnek a teljesítmény riportokba, és valamennyi mérésbe.

Meglévő ügyfél kiválasztása

Ha meglévő ügyfelednek akarsz nyomtatványt kiküldeni, akkor az Ügyfélpontban válaszd ki az ügyfelet, és kövesd a lenti lépéseket.

Korábban kiküldött Adatkezelési hozzájáruló nyilatkozatok ellenőrzése

Az ügyfél nevére állva az adatkezelési nyilatkozatok pontban láthatod, hogy az ügyfélnek van-e érvényes adatkezelési nyilatkozata. Ha van, akkor az alábbiakat láthatod:

 • nyilatkozat neve
 • az elfogadás dátuma
 • adott-e eDM hozzájárulás az ügyfél

Ha nincs, egy kérdőjel és egy felirat jelzi ezt.

Van érvényben lévő adatkezelési hozzájárulás
Nincs érvényben lévő adatkezelési hozzájárulás

MM015e nyilatkozat kiküldése

A lenti példában egy értékpapír számla szerződést kötő ügyfél folyamatát mutatjuk be. Bármilyen biztosítási terméknél a folyamat hasonló, csak az MM015e nyilatkozaton kívül kiküldhető egyéb elektronikus dokumentumokban van különbség.

 • Az ügyfél nevére állva válaszd a Dokumentumok menüt, azon belül pedig az Új e-dok pontot
 • A felugró ablakban válaszd ki a „Nem kapcsolódik ajánlathoz” opciót, a rendszer alapértelmezettként az MM015Me kiküldést ajánlja fel.
 • A következő ablakban a rendszer az ügyfélpontban nyilvántartott adatokat mutatja (ha korábban beírtál e-mail címet és telefonszámot az ügyfélhez). Ellenőrizd ezeket, vagy ha valamelyik nincs a rendszerben, add meg.
 • A következő lépésben a rendszer az nyilatkozat kiküldése előtti ellenőrzéshez megmutatja az aktuális adatokat, ha valamelyik hibás, a vissza gombbal tudsz az adatbeviteli képernyőre jutni.
 • Ha helyes az e-mail cím és a telefonszám, a tovább gomra kattintva a rendszer elküldi az ügyfélnek az MM015Me Adatkezelési hozzájáruló nyilatkozatot, majd a sikeres kiküldésről képernyő üzenetben tájékoztat.
Dokumentumok / Új e-dok választása
Ajánlat és MM015Me nyilatkozat kiválasztása
A nyilatkozathoz szükséges adatok megadása
Hibajelzés hiányosan megadott adatokról
Hiányosan megadott adatok kiemelése
Az összes szükséges adat kitöltése és továbblépés
E-mail cím és telefonszám kiküldés előtti ellenőrzése
Rendszer üzenet a nyilatkozat sikeres kiküldéséről

Pontos telefonszám és az e-mail cím! 

A rendszer először egy e-mail-t küld a megadott címre, amiben egy link található. A link 7 napig érvényes, és ha ezen belül az ügyfél rákattint, egy bejelentkezési oldalra jut, és ugyanakkor egy SMS kódot is kap a telefonjára. A kódot be kell írnia a bejelentkezési oldalra, így tud belépni a felületre. Ha bármelyik adat hibás, az ügyfél nem tud belépni és nem tudja elfogadni az Adatkezelési hozzájáruló nyilatkozatot.

A kiküldött nyilatkozatot az Ügyfélpont / Dokumentumok menüben láthatod, kék színű ikon jelzi azt, hogy a nyilatkozatot az ügyfélnek elküldted, de még nem fogadta el.  Ha az ügyfél elfogadja, az ikon ikon zöld színre vált, és megjelenik az elfogadás dátuma.

Kiküldött (még el nem fogadott) MM15e nyilatkozat az ügyfélpontban

A folyamat az ügyfélnél

 • Az ügyfél az e-mail-ben a Money & More ügyfélportál linkre kattint, és a bejelentkezési felületre jut
 • Ezzel együtt egy SMS érkezik a telefonjára a belépési jelszóval
 • Belépés után láthatja a jóváhagyásra váró dokumentumait
Ügyfélnek küldött e-mail a belépési linkkel
Ügyfélnek küldött SMS a belépési jelszóval
SMS jelszó beírása a belépési felületre
Jóváhagyásra váró dokumentumok / MM015e
 • A dokumentumra kattintva megjelenik a nyilatkozat
 • Az első négyzet pipálása kötelező, ennek elfogadása teszi lehetővé, hogy ajánlatot küldjünk neki és adatait tároljuk
 • A második négyzet a marketing célú hozzájárulás, ez nem kötelező, de ha nem adja meg, akkor pl. később nem küldhetsz neki egy új termékről tájékoztatást
 •  A nyilatkozat elfogadása gombra kattintva a rendszer rögzíti  az ügyfél válaszait.
 • Az elfogadott dokumentum megjelenik az ügyfél képernyőjén a „Korábban már jóváhagyott dokumentumok” között
 • Az elfogadott nyilatkozatra módosíthatatlan formában rákerülnek a fontosabb adatok is: tanácsadó neve, MNB regisztrációs száma, a nyilatkozat kiküldésének-megnyitásának-elfogadásának dátuma.
ügyfélpont_teszt_ügyfél_ÉP_ajánlat_MM015e_14
MM015e dokumentum jóváhagyó jelölői
ügyfélpont_teszt_ügyfél_ÉP_ajánlat_MM015e_15
Elfogadott dokumentumok listája
MM015e dokumentum jóváhagyás után
ügyfélpont_teszt_ügyfél_ÉP_ajánlat_MM015e_17
MM015e dokumentum jóváhagyás után

Az elfogadott nyilatkozat megjelenése

Az ügyfél által történ elektronikus jóváhagyás megjelenik az ügyfélpontban is:

 • Az e-dok ikon zöld színűre vált
 •  Megjelenik a jóváhagyás dátuma és időpontja
Az ügyfél adatlapon is megjelennek az információk: dokumentum neve, az elfogadás dátuma, és a marketing célú hozzájárulás (eDM) elfogadása vagy elutasítása.
Dokumentumok: jóváhagyott MM015Me nyilatkozat
Ügyfél adatlap: jóváhagyott MM015Me nyilatkozat
 • 20 MFt alatt: 0 % kedvezmény
 • 20 – 50 MFt között: 1 % beutalási költség kedvezmény
 • 50 – 100 MFt között: 2 % beutalási költség kedvezmény
 • 100 MFt felett: 3 % beutalási költség kedvezmény
 • 0,6 MFt alatt: 0 % kedvezmény
 • 0,6 MFt – 1,2 MFt között: 1 % beutalási költség kedvezmény
 • 1,2 MFt felett: 2 % beutalási költség kedvezmény
 • folyamatos életbiztosítások, egészségbiztosítások, balesetbiztosítások számítanak be
 • élő, fizetett státuszú szerződések vagy olyan ajánlatok, ahol az ügyfél az első esedékes díjat befizette
 • a beutalt összeg és az állománydíj alapján adott kedvezmény összeadódik
 • azonos szerződő által fizetett szerződések állománydíja összeadódik
 • a maximális kedvezmény 3 % lehet, így max. 0 % lehet az ügyfél beutalási költsége

Az ügyfélnek adott kedvezményről egy egyedi kedvezményre szóló Kiegészítő Megállapodást köt az ügyfél és az Alapkezelő, mely az értékpapír számlanyitási szerződés része. A kedvezmény időkorlát nélküli, tehát az aláírástól kezdve  ügyfél által beutalt valamennyi összegre – és ezzel az összes ehhez kapcsolódó jutalékra is – érvényes. 

Előfordulhat olyan eset, hogy az ügyféllel előzetesen megbeszéled, hogy 60 MFt-ot fog beutalni a számlájára, így aláírtok vele egy 2 % kedvezményt tartalmazó Kiegészítő Megállapodást. Azonban az ügyfél a számla megnyitása után ténylegesen csak 15 MFt-ot utal be, amire viszont nem járna kedvezmény. Viszont a Kiegészítő Megállapodás már megszületett, így az Alapkezelő a számla teljes tartamára beállította a kedvezményt az ügyfélnek, tehát az ügyfél a 15 MFt-ra is, és az összes általa a jövőben beutalt összegre is megkapja a 2 % kedvezményt. (Jogilag ugyan lenne rá lehetőség, de az Alapkezelő nem fogja visszavonni a kedvezményt, így a Kiegészítő Megállapodás csak az ügyfél jóváhagyásával módosítható, aki nyilván nem fogja aláírni, hogy mégsem akar beutalási díjkedvezményt.)

Fordított esetben: ha egy ügyféllel azt beszéled meg, hogy 15 MFt-os beutalással indítja a számlát, de 2 hónap múlva további 50 MFt-ot akar beutalni rá, akkor elindíthatod a számlát kedvezmény nélkül, és mielőtt az ügyfél az 50 MFt-ot beutalná, ismét találkozol vele, és aláírtok egy 2 %-os kedvezményre szóló Kiegészítő Megállapodást. A kedvezmény az aláírást követő beutalásokra érvényes, így az ügyfél az először beutalt 15 MFt-os összegre nem, de az 50 MFt-os beutalásra – és valamennyi ezt követő beutalásra is – megkapja a kedvezményt.