KOCKÁZATI ÉLETBIZTOSÍTÁSOK

28.000 NAP ANYAGI BIZTONSÁGBAN

kocka_sf_28000_nap

21.000 NAP ANYAGI BIZTONSÁG A CSALÁDNAK

kocka_sf_21000_nap

ELGONDOLKODTATÓ TÉNYEK

Hitelek és életbiztosítások
kocka_sf_graf_eletbiztositasok_hitelek
Forrás: MABISZ évköny - 2021. és MNB adatsor 2022.06.hó
Halálozások  száma korcsoportonként
kocka_sf_graf_korcsoportos_halalozas
Forrás: KSH 2021. évi adatok

Magyarországon több, mint 1,6 millió  ingatlan fedezetű és szabad felhasználású jelzáloghitel, valamint személyi kölcsön van. A hitelt felvevők nagy része abba a korosztályba tartozik, akinél a hitel futamideje alatt már jelentősen megemelkedik a halálozások száma. Az életbiztosítások, így a hitelfedezeti életbiztosítások száma a hitelek számánál lényegesen kisebb. 

Háromból csak egy családnak van védelme hitel futamideje alatt.

Gyereket egyedül nevelő szülők
kocka_sf_graf_gyemeket_egyedul_nevelok_2
Forrás: KSH mikrocenzus 2016.

Magyarországon több mint 1,7 millió gyerekes család van. Közülük minden 3. családban a szülő egyedül neveli a gyermeket.

Egy családfenntartó jövedelmének kiesése még azokban a családoknak is nagy gondot okoz, ahol két kereső van.

Újonnan megállapított rokkantságok száma
Forrás: MABISZ évköny - 2021. és MNB adatsor 2022.06.hó
Egy főre jutó rokkantsági járadék havonta
Forrás: KSH 2021. évi adatok

2011-ben Siófok lakosságának megfelelő embernél állapítottak meg rokkantságot, 10 év múlva ez a létszám már Pápa teljes lakosságával volt megegyező. Az egy főre jutó havi rokkantsági járadék a 2011-es 62 ezer forintról 10 év alatt 89 ezer forintra emelkedett.

A havi átlagos rokkantsági járadék összege a minimálbér 45 %-át éri el.

Balesetek
Forrás: KSH 2021. évi adatok

Hazánkban 2021-ben 95.000 ember sérült meg munkahelyi, közlekedési vagy háztartási balesetben. Ez akkora szám, mintha Székesfehérvár teljes lakosságát érte volna valamilyen baleset egy év alatt. Az emberek általában a közlekedési balesetekre figyelnek, hiszen legtöbbször ezek szerepelnek a hírekben.

A statisztikák szerint viszont a háztartási balesetek jelentik a legnagyobb veszélyforrást: majdnem 4 x annyi ember hal meg háztartási balesetben, mint ahányan közlekedési balesetben.

Egészségi állapot
Fiatalok betegségei, 19-34 éves korosztály
Forrás: KSH 2021. évi adatok

Az elmúlt 20 évben a 19-34 éves korosztálynál több mint kétszeresére nőtt a háziorvosok által kezelt betegségek száma.

A csigolyabántalom és pajzsmirigy-problémák száma 6-szorosa, az asztma, a vérképző szervekkel kapcsolatos betegségek, és vékony és vastagbél gyulladások száma 3-szorosa a 20 évvel ezelőttieknek.

Új daganatos betegek
Forrás: KSH 2021. évi adatok
A daganatos betegségek száma az elmúlt 15 évben növekvő tendenciát mutatott. Évente közel 75.000 ember szembesül ezzel a diagnózissal. Ez akkora szám, mintha minden évben Szolnok vagy Szombathely összes lakójáról kiderülne, hogy daganatos beteg

KÜLDETÉSÜNK, HOGY FELKÉSZÍTSÜK A CSALÁDOKAT A VÁRATLAN HELYZETEKRE ÉS BIZTONSÁGOSABBÁ TEGYÜK AZ ÉLETÜKET

Ki segíthet a bajban?

Mekkora összeg jelenthet segítséget?

A felmérések és szakmai ajánlások alapján a nettó jövedelem (éves bevétel, éb) jó alapot jelent a szükséges védelem összegének megállapításához.

Mekkora az Ön felelősségének összege?

A szeretetet ugyan nem lehet számszerűsíteni, de a felelősség összegét igen.

A felelősség összege általános esetben a napi kiadások fedezete, a tervezett megtakarítások összege, fennálló hiteltartozások visszafizetése és a végtisztesség, örökösödés költségei.

Egy ügyfelünk példája:
43 éves nős, családos férfi, nettó jövedelme 5,0 MFt/év (417eFt/hó), a felesége 41 éves, nettó jövedelme 4,2 MFt/év (350eFt/hó), két általános iskolás gyerekük van, akiket egyetemre akar küldeni, amire gyermekenként 2,5 MFt-ot akarnak félretenni. Van lakáshitelük, a hátralévő hiteltartozás: 6 MFt. Az ingatlanon kívül nincs jelentős vagyonelem, és átlagos az igény a végtisztességre.

Meddig lesz felelős szeretteiért?

A válasz egyszerű: ameddig az anyagi felelősség fennáll. Hitel esetében a futamidő, gyereknél a felnőtté válás és saját jövedelem megteremtés, szülő vagy házastárs esetében pedig jellemzően élethossziglan tart a felelősség.

„Annyira fontos vagy nekem, hogy minden elképzelhető és elképzelhetetlen helyzetben biztonságban akarlak tudni.

Akkor is, ha én már nem vagyok veled.”

Az állam által nyújtott védelem

A szociális és egészségügyi ellátórendszeren keresztül nyújtott támogatások azokban az esetekben, amikor valamilyen nem várt életesemény következik be. Ezek a támogatások azonban időben és összegben is korlátozottak. Két példán keresztül mutatjuk be az összegeket, mindkét számításban ugyanaz a család szerepel, csak a jövedelemben van különbség.

A példaként vett családban a férj 48 éves, felesége 41 éves, gyermekük 12 éves. Az özvegyi nyugdíj és az árvaellátás számításhoz szükséges a nyugdíjszámítási szolgálati idő, a példában azt feltételeztük, hogy a férjnek 22 év beszámító szolgálati ideje van.

Az első esetben a KSH 2022.08. havi adatai szerinti országos átlagos bruttó bért, 497.200 Ft-ot és ugyanezen statisztika szerinti nettó bért, 330.300 Ft-ot vettük alapul. A második esetben az átlagos bruttó bér kétszeresét, 994.400 Ft jövedelmet tételeztünk fel, aminek a nettó értéke 661.276 Ft.

A grafikonokon azok az összegek szerepelnek, melyek:

  • 30 napos otthoni betegség, illetve 30 nap kórházi kezelés után táppénzként jár
  • 51–60% közötti egészségállapot (B rokkantsági kategória), illetve 31-50 % közötti egészségállapot (C rokkantsági kategória) esetén jár
  • családfenntartó halála esetén özvegyi nyugdíjként (1 évig), illetve árvajáradékként (16 éves korig vagy felsőfokú tanulmányok végéig) jár az özvegynek, illetve a gyermeknek